Už dva roky sázíme na pomoc Ukrajině

Útok na Ukrajinu stále vnímáme jako útok na principy svobody a demokracie, za kterými v nadaci i v celém Tipsportu pevně stojíme. V kurzové nabídce Tipsportu i nadále zůstávají vyřazené zápasy ruských reprezentací a taky ruské i běloruské soutěže. Ukrajinu podporujeme strategickými a dlouhodobými projekty, na které jsme vyčlenili celkem třicet milionů korun. Jak konkrétně jsme v minulém roce pomohli a čím budeme Ukrajinu podporovat dál?

„V rámci pomoci Ukrajině jsme jednou z nejdéle a nejtrvaleji působících nadací v Česku, a možná jedinou s tak výrazným dopadem na život uprchlíků na Berounsku. Celkově jsme přispěli částkou 30 milionů korun v Česku, na Slovensku i přímo na Ukrajině. Finančně jsme podpořili velké i menší neziskové organizace, ale hlavně jsme uskutečnili řadu vlastních projektů. A nefinanční pomoc nemůžeme ani dost dobře vyčíslit. Jsem na Tipsport moc hrdá a moc za to všem děkuji,“ říká naše ředitelka, Lucia Štefánková.

Pomoc na Berounsku

Integrační granty

Vypsali jsme adaptační i integrační granty Na vlastních nohou, které pomáhájí začlenit ukrajinské občany do běžného života u nás. Financovali jsme desítky jazykových kurzů češtiny pro začátečníky i pokročilé, které pomohly 500 ukrajinských občanů. Spolufinancovali jsme také provoz Centra pro integraci cizinců a adaptační skupinu Klubíčka Beroun. Jen v roce 2023 jsme na grant jsme vyčlenili milion korun.

Via Beroun

V aktuálním školním roce jsme zafinancovali stipendia žákům, kteří pokračují v docházce na škole VIA Beroun a podpoříme je tak dlouho, jak to bude potřeba. Finančně jsme podpořili paní učitelku z Ukrajiny, aby se mohla zlepšovat v českém jazyce a měla trvale svoje místo v učitelském sboru naší školy. Dětem, které z původní ukrajinské třídy ve VIA Beroun přešly do jiné školy, jsme přispěli na letní adaptační jazykový tábor, kde se připravovaly na přechod do českých škol.

Na všechny tyto aktivity jsme škole poskytli v roce 2023 dar ve výši 1,3 milionu korun.

Firemní byty

Celý dům berounské Slavašovské ulici, který původně sloužil jako firemní byty Tipsportu, už třetí rok poskytujeme ukrajinským dialyzovaným uprchlíkům. Pacienti tady bydlí se svými rodinami a zdravotní péči dostávají přímo v domě, kde bylo zřízené mobilní dialyzační centrum.

Centrum pomoci Kamin

V roce 2023 jsme umožnili v našich prostorech v Berouně fungování komunitně–integrační centrum Kamin, které navázalo na činnost Centra pomoci provozovaného Charitou Beroun a městem Beroun. Uprchlíkům bezplatně poskytovalo sociální a psychologické poradenství, doprovody k lékařům a na úřady a další služby důležité pro snadnější integraci. Centrum provozovala organizace Člověk v tísni.

Pomoc na Slovensku

Na Slovensku jsme podpořili řadu projektů zaměřených na integraci ukrajinských uprchlíků: poradenství, jazykové kurzy, pomoc matkám s dětmi, komunitní centra atd. Na tuto pomoc jsme vyčlenili 110 tisíc eur, čímž jsme se zařadili mezi nejštědřejší dárce ve slovenském nezisku.

Pomoc na Ukrajině

Organizaci Přes Hranice jsme poskytli milion korun k zakoupení bateriových stanic. Fungují jako záložní zdroje pro obyvatele Zakarpatí a zde žijící uprchlíky, kteří se potýkají s výpadky elektriky vinou útoků na energetické cíle.

​​​​​​​

A co dál?

Řada uprchlíků se stále nemůžu vrátit do své vlasti, proto jsme připraveni jim dál pomáhat. Jak konkrétně?

Na Berounsku proto celý letošní rok pokračuje ubytování ve firemních bytech včetně domácí dialýzy.  Plánujeme pacientům, kteří nemohou na dialýzu docházet, finančně pomoci v jejich osamostatnění mimo toto centrum, protože tento krok je z dlouhodobého hlediska nevyhnutelný. Nadále podporujeme i v roce 2024 integrační projekty jazykové podpory ukrajinských občanů na Berounsku.

Protože situace na Ukrajině je stále napjatá a dramatická, budeme se v roce 2024 soustředit na pomoc přímo tam. Plánujeme podpořit partnerské projekty organizací Přes Hranice, Save Ukraine a Post Bellum. Všechny tři se zaměřují na humanitární pomoc v kritických místech, jako jsou polní nemocnice, nebo místech, kde je zničené infrastruktura.

Přijdete v sobotu?

Organizace Post Bellum, kterou dlouhodobě podporujeme, pořádá v sobotu 24. února od 16 hodin na Staroměstském náměstí shromáždění k 2. výročí války. S dalšími nevládními organizacemi chtějí vyzvat českou i evropskou veřejnost k vytrvalosti v podpoře Ukrajiny čelící ruské válečné agresi. Na shromáždění vystoupí mimo jiné i prezident Petr Pavel.